Banden

Banden

Afspraak maken?

Maak hier uw afspraak

De conditie van uw autobanden is belangrijker dan u denkt

Uw veiligheid en rijcomfort worden voor een belangrijk deel bepaald door de staat van uw autobanden. AutoFirst Autobedrijf Schoonoord adviseert u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw banden en staat altijd garant voor een vakkundige service. Kom daarom langs bij onze garage in Voorhout.


Wanneer moet u uw banden vervangen?

Autobanden hebben over het algemeen een maximale levensduur van zes jaar. Door uitdroging en veroudering van de band ontstaan er kleine scheurtjes en gaat de grip van het rubber snel achteruit. Uit veiligheidsoverweging is het daarom belangrijk om na het zesde jaar uw autobanden te vervangen.

De leeftijd van uw autobanden staat aangegeven op de wang van de band. De laatste 4 cijfers van de DOT-code geven de productiedatum aan. De code bestaat uit vier cijfers; bijvoorbeeld 1516. Dat betekent dat de band in week 15 van het jaar 2016 is geproduceerd.

Bij een Apk-keuring worden uw autobanden beoordeeld op een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Verder moeten banden op één as dezelfde maat en karkasstructuur hebben. Tot slot worden ze ook gecontroleerd op beschadigingen en uitstulpingen om een onverwachte klapband te voorkomen.


Hoe houdt u uw autobanden in goede conditie?

Het is verstandig om uw bandenspanning één keer per maand te controleren. De banden mogen daarbij nog niet opgewarmd zijn. U kunt de aanbevolen bandenspanning vinden aan de binnenzijde van het bestuurdersportier, in het instructieboekje of op een sticker aan de binnenkant van de tankdopklep.

Afhankelijk van het gebruik de auto wordt een andere bandenspanning gevraagd. Een zwaarbeladen auto vraagt een hogere bandenspanning dan een auto met alleen een bestuurder.

Probeer verder ook het op- en afrijden van stoepranden en andere grote oneffenheden zoveel mogelijk te beperken. Houd verder de slijtage van het profiel in de gaten en kijk of deze slijtage wel gelijkmatig is.


Bandenspanning

Het is belangrijk om uw bandenspanning op orde te houden. Met een goede bandenspanning kunt u jaarlijks tot wel €100 euro besparen. Tegenwoordig beschikken veel auto's over een TPMS systeem. Dit is het bandenspannings controle systeem, dit systeem controleert uw bandenspanning en laat u via een controlelampje weten dat de bandenspanning niet in orde is. Maar pas op; dit is één van de vaakst brandende storingslampjes ook na het oppompen van de banden. Wanneer dit gebeurt moet het systeem gereset worden bij de garage, hoe dat resetten gaat staat in het instructieboekje.


Banden balanceren

Goed gebalanceerde banden zijn belangrijk voor uw wegligging en rijcomfort. Bovendien slijten zowel de banden als de wielophanging minder snel en scheelt het aanzienlijk in het brandstofgebruik wanneer u uw banden laat balanceren.

Trilt uw stuur bij een bepaalde snelheid, dan kan er sprake zijn van onbalans in één of meerdere wielen. In dit geval raden wij u aan om zo snel mogelijk uw banden te balanceren.


Uw auto uitlijnen

Heeft u de indruk dat uw auto naar één kant trekt? De kans groot is dat uw auto opnieuw uitgelijnd moet worden.


Voordelen van goed uitgelijnde auto:

  • Lager brandstof verbruik
  • Voorkomt onnodige bandenslijtage dus meer kilometers per band
  • Veiliger weggedrag
  • Geen scheeftrekken

Wij kunnen in een half uurtje uw auto uitlijnen zodat u weer veilig op weg kunt. Wij adviseren u om in ieder geval in de volgende gevallen uw auto opnieuw te laten uitlijnen:

  • Bij het scheeftrekken van uw auto
  • Één keer per jaar of om de 20.000 kilometer
  • Na een aanrijding
  • Na het vervangen van een wiellager
  • Na de aankoop van nieuwe banden
  • Na het hard raken van een kuil of stoeprand

Ervaart u één van deze kwalen? Kom dan langs bij onze garage, gevestigd in Voorhout.


Autobanden rouleren

U rijdt veiliger en heeft een betere wegligging wanneer u iedere 15.000 kilometer uw banden laat verwisselen. Wij plaatsen de banden met het beste profiel naar voren of naar achter. Dit hangt af van het soort aandrijving van de auto, namelijk voor- of achterwielaandrijving. Wanneer een auto voorwielaandrijving heeft zullen de voorbanden sneller slijten. Bij achterwielaandrijving zijn dit de achterbanden. Door regelmatig autobanden te verwisselen slijten uw banden gelijkmatiger en gaan de banden dus langer mee.


Bandenopslag

Bent u blij met de aanschaf van uw winterbanden, maar heeft u geen idee waar u ze op moet slaan in de zomer? En omgekeerd voor uw zomerbanden? AutoFirst Autobedrijf Schoonoord biedt de uitkomst. Voor een gering bedrag stallen wij uw banden in de bandenopslag.