Over ons

Over ons

Afspraak maken?

Maak hier uw afspraak

De geschiedenis van Autobedrijf Schoonoord

We gaan terug naar 1969. Benzinemaatschappij Fina heeft aan de Schoonoord in Voorhout, het hart van de Bollenstreek, een servicestation gebouwd met daarbij een werkplaats, waar hoofdzakelijk klein onderhoud en reparaties aan allerlei auto’s verricht wordt. Hans Boere is er werkzaam samen met een hulpmonteur. De naam Autobedrijf Schoonoord is dan echter dan nog niet van toepassing.


Als de Fina in 1979 een nieuwe beheerder zoekt, komen ze al snel bij Hans Boere terecht. Deze stond echter net op het punt wegenwachter te worden bij de ANWB. Lang hoefde hij er echter niet over na te denken. Die zelfstandigheid leek hem wel wat. Na enige verbouwingen is men op 20 augustus 1979 klaar voor een nieuwe start. Garage Schoonoord is een feit. Het is hard werken en de dagen zijn vaak lang. Maar samen met zijn vrouw Lenie en monteur Jos van der Poel groeit de klantenkring en wordt Garage Schoonoord al snel een full service garagebedrijf. Ook de benzinepomp groeit gestaag door, maar ook daar is hulp.


Bijna 10 jaar later waren de milieueisen voor zowel benzinestations als autobedrijven weer sterk aangescherpt. Dit houdt in dat er weer het nodige verbouwd moet worden. In 1988 is de tweede verbouwing een feit. De loze ruimten aan voor en achterkant werden optimaal benut om zo een groter kantoor en een kantine te creëren. Op deze manier wordt de ruimte in de shop maar liefst verdubbelt. Boven op het dak wordt een koepel geplaatst die geheel ten goede komt aan magazijnruimte voor zowel de shop als de werkplaats. Door het oude magazijn, achterin de werkplaats te slopen ontstaat er tevens een extra werkplek. De hele werkplaats is meteen tevens voorzien van een nieuwe vloeistofdichte vloer. Een nieuw ontworpen logo maakt de verbouwing compleet. In september 1988 is de heropening. Onder grote belangstelling wordt het nieuwe logo aan het publiek voorgesteld.


In 1997 is het tijd voor een grondige renovatie van het tankstation. Er moet ook hier een vloeistofdichte vloer komen. Voordat dat kan gebeuren moeten wel eerst alle oude pompen weg. Ook wordt de grond afgegraven tot een diepte van twee meter. Om de klanten toch van dienst te kunnen zijn, hebben we achter op het terrein een noodopstelling. Het is even behelpen, maar we roeien met de riemen die we hebben. Er komen vier nieuwe brandstoftanks, twee van 20.000 liter en twee van 10.000 liter. Ook nieuwe olieafscheiders, een volledig nieuwe, computergestuurde tankinstallatie en een luifel. Nu ziet het er echt uit als een professioneel tankstation. Samen met het nodige schilderwerk heeft het bedrijf weer een geheel vernieuwde uitstraling en kunnen we weer jaren vooruit.


Het jaar 2000 betekent de samengang van Fina en Total. Ook voor ons heeft dat de nodige consequenties. Ons blauwe jasje moest plaats maken voor een rode, en de Fina logo’s werden vervangen door die van de Total. Na de “omkleuring” zoals Fina en Total de operatie noemde, ziet het geheel er weer netjes uit.


In 2009 wordt er wederom een ingrijpende verbouwing uitgevoerd. De shop is inmiddels aardig verouderd en toe aan vernieuwing. Grootse plannen zijn gemaakt en worden uitgevoerd. Door een nieuw deel te bouwen op de bestaande shop en dit te verbinden met het magazijn (in de koepel), wordt een forse nieuwe ruimte gecreëerd. Hier bevinden zich het kantoor en de kantine. Op een eigen stukje grond achter de shop komt het glazen trappenhuis en een speciaal klanten toilet. Dit trappenhuis sluit aan op de nieuwe winkelruimte, welke nu de gehele begane grond in beslag neemt van ongeveer vijftig vierkante meter. Aansluitend aan de shop bevindt zich de nieuwe werkplaatsreceptie. Hiermee hebben we een echte professionele ontvangst voor de klanten die de auto komen halen of brengen, of natuurlijk om een afspraak te maken.


In 2012 is de overname van Autobedrijf Schoonoord een feit. Hans is in november 2011 65 jaar geworden en vindt het goed. Met een trots en vertrouwd gevoel geeft hij de sleutel over aan zoon Ronald, die het bedrijf zal gaan voortzetten. Lenie blijft nog wel een tijdje actief. Zij zorgt nog steeds voor de administratie van het bedrijf. Hans echter is alleen af en toe aanwezig om, waar nodig, nog even bij te springen.


In het voorjaar van 2012 is het meteen prijs. Letterlijk en figuurlijk. Tijdens de jaarlijkse Total Top Service gala worden wij niet alleen bekroond met een platina Top Service Award, maar ook nog krijgen we de felbegeerde COPA award uitgereikt. COPA staat voor Commercial Performance Award en is een prijs die Total Nederland uitreikt aan de stations die de beste prestaties leveren op bepaalde vlakken. Daarnaast zijn wij één van de vier Nederlandse genomineerden voor de Europese COPA award van Total. En jawel, met grote trots hebben vader en zoon tijdens de uitreiking in Parijs de COPA award ontvangen voor beste Total dealer van Europa 2011. Een kroon op het werk van Hans en een super start voor Ronald!


Medio 2013 wordt ons tankstation voorzien van nieuwe kleuren en reclame. Geheel volgens de richtlijnen van de nieuwe Total huisstijl. Om te benadrukken dat de werkplaats en het tankstation één bedrijf is, is ook het schilderwerk aan de buitenzijde van de werkplaats aangepakt. De reclames worden allemaal voorzien van nieuwe LED verlichting en ook de lampen in de luifel worden vervangen door LED lampen. Minder stroomverbruik, dus beter voor het milieu. En zeg nou zelf, het ziet er prachtig uit in het donker…


Ook in de werkplaats zitten we niet stil. De vloeistofdichte vloer is aan vervanging toe. Een behoorlijke operatie, omdat de hele werkplaats leeg moet zijn. Alleen de bruggen kunnen blijven staan. Het resultaat is prachtig. Van een zwarte vloer van speciale rubbertegels gaan we naar een lichtgrijze epoxy gietvloer. Dit in combinatie met de LED verlichting geeft enorm veel licht in de werkplaats.


In februari 2018 wordt het tijd voor een nieuwe strategie. In overleg met Total kiezen we voor de Express formule. Zo kunnen we hogere kortingen bieden aan de pomp. Zo hebben we onze positie kunnen verstevigen als één van de goedkoopste tankstations van de streek. Zo bieden wij nu onbemande dienstverlening waarbij de klanten dagelijks kunnen tanken van 6:00 tot 23:00 uur. Daarnaast blijft de shop gewoon open, zij het met andere openingstijden. Voor Total uniek in Nederland, een Total Express station met shop. Ook wordt de shop aangepast aan de huidige standaard. De indeling wordt aangepast, er komt een bartafel met krukken in de shop waar klanten kunnen genieten van een lekkere kop koffie met een vers afgebakken koek, croissant of snack. Een nieuwe, grotere koeling maakt het geheel compleet. Uiteraard wordt het nieuwe plafond voorzien van LED verlichting.